(Аркадий и Борис Стругацкие на балконе московской квартиры Аркадия Стругацкого, 1980)

...
(Аркадий и Борис Стругацкие на балконе московской квартиры Аркадия Стругацкого, 1980)
Коментари Харесай

Господи, заличи ни от лицето на Земята и ни създай отново по-съвършени ♥ Братя СТРУГАЦКИ

(Аркадий и Борис Стругацкие на балконе московской квартиры Аркадия Стругацкого, 1980)

Трудно е да бъдеш Бог (фрагмент)

Борба със злото! Но какво е зло? Всеки е свободен да схваща това по собствен метод. За нас, учените, злото се крие в незнанието, само че църквата учи, че незнанието е богатство, а цялото зло идва от знанието. За земеделеца зло са налозите изсушите, а за търговеца на зърнени храни сушата е положително. За робите зло е пияният и нечовечен стопанин, за занаятчията - алчният лихвар. Какво тогава е злото, срещу което би трябвало да се борим?

Злото е неунищожимо. Никой човек не е кадърен да понижи количеството му в света. Той може ненапълно да усъвършенства личната си орис, само че постоянно за сметка на утежняването на ориста на другите. И постоянно ще има крале, повече или по-малко жестоки, барони, повече или по-малко диви, и постоянно ще има елементарен народ, който ще изпитва удивление към своите потисници и ненавист към своя избавител. И единствено по тази причина, тъй като робът доста по-добре схваща своя стопанин, даже най-жестокия, в сравнение с своя избавител, тъй като всеки плебей чудесно си показва себе си на мястото на господаря, само че малко на брой си показват себе си на мястото на безкористния избавител. Такива са хората и подобен е нашият свят.

Светът не може да се трансформира постоянно, тъй като нищо не е постоянно, даже промените… Ние не познаваме законите на съвършенството, само че рано или късно съвършенството се реализира. Погледнете да вземем за пример по какъв начин е уредено нашето общество. Как радва окото тази ясна, геометрически вярна система! Долу са селяните и занаятчиите, над тях дворянството, след това духовенството и най-сетне кралят. Как всичко е премислено, каква продължителност, какъв съразмерен ред! Какво би трябвало да се трансформира в този съвършен кристал, основан от ръцете на небесния златар? Няма по-солидни здания от пирамидалните, ще ви го каже всеки просветен проектант. Зърното, което се изсипва от чувала, не се подрежда в еднакъв пласт, само че образува по този начин наречената конусовидна пирамида. Всяко зрънце се държи за другото, стреми се да не се търкулне надолу. Така е и с човечеството. Ако то желае да съставлява нещо изцяло, хората би трябвало да се държат един за различен и неизбежно да образуват пирамида.

- Добре, ами в случай че имате опция да посъветвате бога?

- Бих споделил на всемогъщия: „ Създателю, не зная твоите проекти, може би ти даже не смяташ да правиш хората положителни и щастливи. Пожелай го! Толкова елементарно е да се направи то! Дай на хората задоволително самун, месо и вино, дай им покрив и облекла. Нека изчезнат гладът и потребността, а дружно с тях и всичко, което разделя хората. “

- Бог би ви отвърнал: „ Хората няма да имат изгода от това. Защото мощните във вашия свят ще лишават от слабите това, което съм им дал, и слабите, както преди, ще си останат небогати. “

- Ще помоля бога да отбрани слабите. „ Вразуми жестоките управници “ - ще му кажа аз.

- Жестокостта е мощ. Ако изгубят своята свирепост, управниците ще изгубят силата си и други жестоки ще ги заменят.

- Накажи жестоките - твърдо сподели той, - та мощните да изгубят предпочитание да демонстрират свирепост към слабите.

- Човекът се ражда слаб. Той става мощен, когато в близост му няма различен по-силен от него. Когато бъдат осъдени жестоките измежду мощните, тяхното място ще бъде заето от мощните измежду слабите. Също жестоки. Тогава ще би трябвало да се санкционират всички, а аз не желая това.

- Ти по-добре виждаш, всемогъщи. Направи тогава просто по този начин, че хората да получават всичко и да не си лишават това, което ти си им дал.

- И от това хората няма да имат изгода, тъй като когато получат всичко безплатно, без тъга, от моите ръце, те ще не помнят труда, ще изгубят усет към живота и ще се трансфорат в мои домашни животни, които ще бъда заставен отсега нататък постоянно да храня и обличам.

- Не им давай всичко едновременно! Давай им по-малко и последователно!

- Постепенно хората сами ще си вземат всичко, което им потрябва.

- …Има още една опция. Направи по този начин, че хората най-вече да обичат труда и знанието. Трудът и знанието да станат единствен смисъл на техния живот!

- Да, ние също имахме желание да опитаме това... Масовата хипноиндукция, позитивната реморализация. Хипноизлъчители на три екваториални спътника…

- Бих могъл да направя и това - каза той. - Но коства ли си да се лишава човечеството от неговата история? Струва ли си да се подменя едно човечество с друго? Няма ли това да бъде същото, както да се изтрие това човечество от лицето на земята и на негово място да се сътвори ново?

- Тогава, господи, заличи ни от лицето на Земята и ни създай още веднъж по-съвършени… или още по-добре остави ни и ни разреши да вървим по своя път.

Из: „ Трудно е да бъдеш господ “, Аркадий и Борис Стругацки, изд. „ Народна юноша “, София, 1979 година
Снимка: Аркадий и Борис Стругацкие на балконе московской квартиры Аркадия Стругацкого, 1980; ru.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР